woensdag 10 april 2013

Kalligrafie & Chinese schaak

Kalligrafie

Mijn eerste stapjes in de wereld van kalligrafie zijn gemaakt. Van stapjes is eigenlijk nog geen sprake.
Dit is een van de hoogste Chinese kunsten. Het is bijna onmogelijk om het volledig te beheersen. Sommige kunstenaars wijden er heel hun leven aan. Dus het is beter om te zeggen dat ik net ben geboren in de wereld van de kalligrafie. Elk streepje heeft een geschiedenis, een leer, een reden, een plaatsje in het geheel dat altijd in ballans moet zijn. Je kan makkelijk een A4 vol schrijven over elk karakter echt ongelofelijk. Als je eenmaal weet hoe je je penseel moet hanteren en je bent je aan het concentreren om de juiste beweging te maken dan ben je even weg van de aarde. Gewoon even in jezelf … heerlijk. Het werkt heel mediterend, ik had nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.

Chinese schaak

Het lijkt erg op Europese schaak maar de pionnen hebben andere regels om ze te verplaatsen. En in het midden van het bord is een rivier. Het verhaal gaat dat er tijdens de Ming of Qing dynastie twee koningen in oorlog waren. Hierop zou het spel gebaseerd zijn. De toren, paard, pion, kanon kunnen over de rivier. De olifant, de twee bewakers en de koning moeten op hun gebied blijven. Als je de koning van de tegenstander schaakmat hebt gezet of als alle pionnen, van de tegenstander die over de rivier kunnen, verslagen zijn ben je gewonnen. 


5 opmerkingen:

 1. Nice! in die calligraphy wil ik ook wel geboren worden! Lijkt me heel rustgevend.
  En misschien kan je nu ook eens meespelen in het park bij al die oude mannen….? Eens zien wat dat geeft als zo'n westerse jonge man interesse toont…!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tegen die doorwinterde spelers kan ik niet op denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Toon, ziet er leuk uit die kalligrafie, allé precies alles wel de moeite.
  Amuseert u nog und bis zum nächsten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem= uwen goeden kozijn Bram (die nog niet vertrouwd is met Google++++++++++++)

   Verwijderen
  2. Ja het is hier echt plezant. Het bevalt me hier meer dan dat ik verwacht had. Mijn werk voor de stage is ook wel ok. Nu het mooi weer begint te worden hebben we zelfs al terraskes kunnen doen. Da had ik echt nooit verwacht van China. Ik begin nu ook mensen te kennen hier. Dit weekend ben ik de Collega die verantwoordelijk is voor mij tegengekomen op cafe. Echt allebij mee ons zatte klote om 5u daar nog gesprekken gehad. Ik ben ik benieuwd hoeveel hij nog zal weten maandag.
   Groetjes aan de rest.

   Verwijderen